Дипломатически скандал на благотворителния Коледен базар в София! Израел и Палестина в остър сблъсък заради … (СНИМКИ)

   

 

 

Напрежение възникна между дипломатите на Палестина и Израел по време на откриването на традиционния благотворителен Коледен базар на Международния женски клуб в Интер експо център в столицата.

На щанда на палестинското посолство бяха сложени постери, в които Йерусалим и други израелски градове бяха обявени за палестински, както и плакат с призив Великобритания да се извини на Палестина за Балфорската декларация, издадена през ноември 1917 година и която се счита за една от първите стъпки към създаването на държавата Израел.

Посланикът на Израел настоя пред щанда на Палестина за премахването на политическата пропаганда от благотворителното събитие, което трябва да обединява, а не да разединява. В отговор ръководството на Международния женски клуб поиска махането на символичната Стена на плача на израелския щанд, върху която посетителите можеха да пишат пожелания,съобщава „Булфото“.

Самата Стена на плача, която се намира в Йерусалим е едно от най-популярните места за молитви в света. Израелското посолство обърна на обратно модела на стената, и сложи надпис „Съжаляваме, Стената на плача е премахната по искане на Международния женски клуб .

.

Повече политика, по-малко благотворителност“.

Палестинското посолство свали за кратко антиизраелските и антибританските постери, и после ги закачи отново.

Снимки: Булфото