Майка вече 40 години търси тялото на детето си, вместо което е погребала само неговите дрехи

   

 

 

Лидия Рийд настоява за провеждането на независима експертиза на вещите, открито в гроба на сина ѝ. Неутешимата майка е убедена, че след смъртта му младенецът е използван за медицински опити, пише британският в.“Телеграф“.

69-годишната британска Лидия Рийд дълго време е настоявала за ексхумацията на тялото на своя син Хари. Но след като гробът бил отворен, се оказало, че той е пуст. Сега скърбящата майка настоява за ДНК-тест, който ще позволи да се определи, дали нейното чедо е било погребано в гроба. Това ще се случи с помощта на образци от тъкан, намерена при разкопките. Полицаите, разследващи изчезването на тялото, възнамеряват да изпратят тъканта в лаборатория, с която те редовно си сътрудничат. Лидия обаче настоява за независима експертиза.

„Интересите ми трябва да бъдат защитени от фирмата, която, за разлика от полицията, ми помогна да получа правото на ексхумацията на останките на сина ми“, казва Лидия. „Всичко, което искам, е да погреба моя малчуган според християнските обичаи“, казва още жената.

Хари почива през юли 1975 година. Той е бил само на седем дни. Майката на момчето веднага обърнала внимание на това, че тялото, което ѝ било показано от медиците, принадлежало на друго дете. В течение на 40 години тя се опитва да изясни какво се е случило с останките на Хари, да разобличи персонала на шотландските болници, занимаващи се с изследвания на части от тела на деца.

През август Лидия отстоява в съда правото си на ексхумация на сина си, погребан в гробище в Единбург. По думите на съдебните медици, в гроба не са били открити никакви останки от скелета и признаци за разлагане на тяло. Лидия достигнала до извода, че в гроба има само детски дрехи, кръстче и табелка с имената на сина ѝ.

От 1970 година до 2000 година болниците в Шотландия са пазили над 6000 образци от органи и тъкани. Много от тях са принадлежали на починали деца. Лидия Рийд смята, че тялото на сина ѝ е било използвани за опити. „Никой така и не бе подведен под отговорност. Съдейки по всички, които са имали отношение към Хари, вече са мъртви“, казва Лидия.  „Разследването продължава“, лаконични са спрямо ситуацията от органите на реда.

Превод : БЛИЦ