Какво не знаем за нероденото си дете

   

 

Ако и ти си от хората, които вярват, че от момента на зачеването си бебето е човешко същество, то може би не ти допада, когато хората говорят за него като за „плода” или „зародиша”, вместо за „бебето”. Само няколко дни след зачеването, 22 да бъдем точни, сърчицето му започва да бие, а след още няколко седмици вече прилича на миниатюрно човече, пише zajenata.bg.

Развитието на бебето в утробата е удивителен процес и ето няколко факти за него, които не е лошо всички да знаят.

Бебетата в утробата усещат болка след 12-тата седмица

До 12-тата седмица от бременността, растящото бебе вече си има всичко, за да усеща болка – нерви, гръбначен стълб и таламус. То използва новите си сетива, за да започне да усеща нещата в обкръжаващата го среда (например пъпната връв и лицето си). Дори може да си смуче палеца! В този момент, бебето е с размер на праскова.

На 20 следмици бебето разпознава гласа на майката

20-тата седмица от бременността е голяма седмица за бебето! То вече усеща разликата между гласа на мама и на останалите. Това ще продължи до раждането, след което то ще познае мама по гласа. С ултразвук, освен това, не е проблем да се види дали ще е момче или момиче – то вече има всички органи. Остава му само да расте. И, о, усети ли движението?

Бебето диша в утробата

Въпреки че утробата по време на бременност е пълна с амниотична течност, това не спира бебето да се упражнява в дишане. Докато белите му дробове се оформят, то се упражнява, започвайки около петия месец, като вдишва и издишва амниотичната течност около себе си. Това може да предизвика хълцане, което по-скоро е досадно за майката, отколкото за бебето. Сега вече е по-лесно да се чуе и сърчицето му с ухо долепено до коремчето.

Неродените бебета познават вкусове

Учени са изследваха реакциите на бебе към вкуса на различни неща добавени към амниотичната течност. То харесало сладките добавки и погълнало повече от типичното количество амниотична течност. При добавяне на кисели или други неща с лош вкус, бебето реагирало с гримаса, което потвърдило, че съвсем не му харесват.

Неродените бебета могат и да учат

Не само че научават да различават гласа на майка си, но според едно проучване извършено преди няколко години те могат още. Изследователите поставили бременни да гледат едно и също телевизионно шоу всеки ден през цялата бременност. След раждане на бебетата, дори те да плачели неудържимо, в секундата, която чуели песента от шоуто, се успокоявали. А някои дори се обръщали към телевизора.

Пулсът на майката влияе на този на бебето

В по-късните месеци майката влияе на пулса на бебето и то най-вече със своя собствен. Когато нейният се ускорява, това се случва и с този на бебето. Затова е важно бъдещата майка да е спокойна и да се пази от стрес. Вълнение или страх могат да се отразят и на бебето. Това просто е тренировка за влиянието, което всеки родител ще има над детето си – то започва от преди раждането. Трябва да си готова да му влияеш по най-положителния възможен начин.

Неродените бебета сънуват

Бебетата като цяло сънуват повече от възрастните и това започва преди раждането. Какво сънуват ли? Може би живота както си го представят. Сънищата започва още през 17-тата седмица от бременноста.