В този манастир слепите проглеждат! (Седемте извора там лекуват много болести)

   

Има такъв манастир, където слепите проглеждат

Манастирът, където е разположено лековитото аязмо, си има своята история в древността. Там болните намират спасение от много и тежки болести. Той се намира само на няколко километра от Бургас. Известен е като Горноезеровския манастир или „Света Богородица”. Светата обител е разположена между кварталите на морския град „Горно Езерово” и „Меден рудник”. Легендите разкриват, че в миналото на това място е имало тракийско светилище.

След като хората приели християнството, те построили храм на мястото на eзическото светилище. През годините този храм се разрушава и на негово място построяват манастира. Вероятната възраст на светата обител е 12-ти век.

Под него са извирали лековити води и според останките там е имало и специално съградено отделение, където са се лекували болни хора. Тези свойства на изворите са известни още от древността.

Сега на това място бликат седем различни изворчета, всеки с различен химичен състав, което лекува различни болести.

В село Зидарово лековитото изворче лекува напълно слепи хора. Според легендата всеки, който си измие очите с чудодейната вода проглежда. Твърди се още, че всеки, който си пожелае нещо там, желанието му се сбъдва. Аязмото е открито от баба Златка от село Зидарово. Жената имала трима сина и една дъщеря. Единият от тях бил сляп. Една нощ отрудената жена сънува сън, в който й се появява лика на Божията майка. Тя й казва къде точно да копае и оттам ще бликне водата на лековитото аязмо.

Единственото условие на Света Богородица било да отидат там заедно със съпруга й, дядо Стоян. Възрастният мъж изобщо не вярвал в християнството. Първоначално той се дърпал, но след като било за здравето на сина си, склонил.

Започнали да копаят точно там, където били указанията на майката на Исус Христос. И наистина оттам бликнали водите на кладенчето. С тях те измили очите на сина на баба Златка и той прогледнал. За благодарност родителите на момчето съградили на същото място параклис.

Източник-topactualno.com