Как, кога и защо почистваме матрака в спалнята

   

Много от проблемите със ставите са погрешно диагностицирани като наранявания или артритни състояния, а в действителност добра подкрепа на матрак би било най-полезно лечение.
Но това не е само ортопедичен проблем, а хигиената и чистотата? Колко често се почиства матрака?
Вътрешният слой е гнездо за много бактери, акари и други микроби.
Как да се отървем от акарите, които живеят в моя матрак?
Според проучванията в предполагаем чист матрак може да живеят милиони акари, които заедно с техните изпражнения могат да влязат дробовете ни и да ни причинят  астматичен пристъп.
Как да почистите вашия матрак правилно и да се осигури по-добро качество на съня.
Прахосмукачка
Използвайте прахосмукачка – най-доброто нещо, което можете да направите, за почистване на матрака. Уверете се, че  обхваща всички точки. Започнете от върха надолу към основните повърхности и се процедира с ъглите и страните.
Сода
Сипете содата в слоя и търкайте с груба четка. След това го оставете да престои 10 минути, за да се абсорбират миризми и премахнете. За да направите вашия матрак да миризма хубаво, можете да използвате няколко капки етерични масла. В края на процеса, използвайте прахосмукачка, за да отстраните остатъците.
Препарат за миене на съдове или амоняк
Ако вашият матрак е има петна,  малко вода в комбинация с препарат за миене на съдове е идеален начин за да ги премахнете. Потопете чиста гъба или кърпа, за да търка с препарат върху петното.

Обръщайте матрака често
На всеки 1,5-2 месеца обръщайте вашия матрак от другата страна. Тази практика не е само добро за подходяща вентилация, но и го поддържа по-дълго здрав, тъй като  няма да потъне само от едната страна.

Завийте го с памучен чаршаф
Ако решите да поставите чаршаф  изберете памук. Предпазва от акари.

Слънцето
Веднъж на всеки четири месеца, можете да го излагайте на слънце. Акарите виреят на хладно и тъмно.
Важно е да се проветрява матрака веднъж на всеки четири месеца, т.е. да се извади на балкона и да се подложи на преките слънчеви лъчи. Освен  това, отворяйте прозорците всеки ден, за да се проветрява, защото то работи като естествен дезинфектант.
Чистия матрак ни дава добро здраве и спокоен сън,нека положим необходимите грижи.